Ninni: Has To Be

31 Ekim 2013 Perşembe

En sevdiğimiz Madonna, Ray of Light Madonna'sı.

İyi geceler.


Featuring: Lou Reed

Bu sesten faydalananlar

Bir Lou Reed'in kolay yetişmediğinin farkına varan isimler, Lou Reed hayattayken o güzel sesten faydalanmasını bildiler. Merhumun anısına serinin bu seferki konuğu Lou Reed.

Damon Albarn, Lou Reed buluşması. Kulaklara bayram.



Brandon Flowers'ın performansını derinleştirebilecek az sayıda insan var. Bunlardan birinin kim olduğunu söylememize gerek yok.



Lou Reed'in konuk olduğu Metric şanslı bir grup.


Lou Reed'in Laurie Anderson ile ilişkisinin üç ayağı vardı; evli, mutlu ve şarkılı.



Featuring'lerin en güzel yanı çok iyi iki sesi birlikte duyabilmek. Imelda May ve Lou Reed birlikteliği güzel örneklerden.

Yeni Şarkı: Eminem - The Monster (feat. Rihanna)

Alıştık artık!

Daha önce Love the Way You Lie 1&2 ve Numb'da işbirliği yapan Eminem ve Rihanna ikilisi, bu sefer The Monster için bir söylüyorlar. Eminem'in nakaratını Rihanna'ya havale ettiği şarkı, The Marshall Matters LP 2'nun dördüncü tadımlığı olma görevini üstleniyor.

Tamamen liste odaklı gibi duran şarkıyı biz pek sevemedik sanki. Artık bir dahaki sefere diyoruz.



Ve MMLP2, 5 Kasım'da çıkıyor:


Yeni Video: Justin Timberlake - TKO

Nakavt!

Justin Timberlake'in son albümü The 20/20 Experience - 2 of 2 az biraz hayal kırıklığı yaratmadı değil ama single seçimlerinin başarılı olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Her ne kadar ilk single Take Back the Night büyük başarı sağlayamasa da, bu iki albümle Justin, bu yılın en çok satan müzisyeni oldu. TKO ile tekrar gösteriyor ki, tahtı elden bırakmaya da pek niyetli değil.

Bol bol bakışma, yiyişme ve Justin Timberlake saçı içeren videoda, Timberlake'i bir kamyonete zincirle bağlayıp sürükleyen ideal sevgili rolündeyse Elvis'in torunu, aktris ve model Riley Keough'u izliyoruz.

Ev sahneleri sizce de biraz Cry Me A River'ı hatırlatmıyor mu?


Tanışın: Başka Sinema


"Sinema aşkına, başka sinema"  

Türkiye'de Cannes, Toronto ya da Berlin'de ödül almış bir filmin gösterime girmesi ya da salonlarda sadece belirli ülke filmleriyle sınırlı kalmamak her zaman pek mümkün değil. Bağımsızdan kopuk sinema sektörü son yıllarda bu denli ticari alana yönelince, ilgilisine festival biletlerini kapmaya çalışmak kalıyor. Türkiye'deki değerleri tartışılmaz olsa da sayısı sinemaseverler için yetersiz olan film festivalleri için de festival ruhunu öldüren etkenler yok diyemeyiz.
Bu konuda M3 Film, Kariyo & Ababay Vakfı ile bir proje geliştirmiş ve anlaştığı 4 sinema salonuyla festival havasını kalıcı kılmış! Bir ay boyunca yerli ve yabancı bağımsız filmlerin gösterileceği sinema salonları Beyoğlu Sineması, Kadıköy Rexx, Altunizade Capitol ve Ankara Büyülü Fener Sineması. Buralarda altyapı kurup filmleri düzenlemek kolay iş değil ama sonunda herkes karlı çıkacak gibi duruyor.

Kasım ayı film listesi:

Sen Aydınlatırsın Geceyi (Onur Ünlü)
Frances Ha (Noah Baumbach) 
Mavi En Sıcak Renktir (Abdellatif Kechiche) 
Hayat Boyu (Aslı Özge)
Bir Vampir Hikâyesi (Neil Jordan)


Ve çok yakında:

Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun)
Jeune et Jolie (François Ozon)
Le Passe (Asghar Farhadi)
Inside Llewyn Davis (Coen Kardeşler)
Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch)
Le Capital (Costa- Gavras)
Mavi Dalga (Zeynep Dadak- Merve Kayan)


Takipte kalmalı:
www.baskasinema.com
www.facebook.com/baskasinema
twitter.com/Baska_Sinema


Panda Bear ve Moda: DESPERSONALIZAÇÃO the stretch of life

Noah Lennox ve moda ile imtihanı

Fernenda Pereira ile dünya evine giren Panda Bear adamımız Noah Lennox, eşinin 2013/2014 ilkbahar yaz kreasyonu için şarkılar hazırlardı, videolar çekti. Böylece modaya olan yaklaşımını kendi müziğiyle yeniden yorumladı. 

Buram buram sanatlı yapım DESPERSONALIZAÇÃO  the stretch of life'a Panda Bear dokunuşundan daha iyi ne olurdu bilemedik.  



Ninni: Come To Me

29 Ekim 2013 Salı

Dönmesi yeterli, açıklama yapmasına hiç ama hiç gerek yok.

İyi geceler.

Yeni Video: Borko - The Final Round

Kendin yap, kendin dans et...

İzlanda'da kime sorsanız, "A bizim Borko mu?" cevabını alacağınız Björn KristianssonMúm ve FM Belfast'la yaptığı turnelerden sonra kendi projesine dönme fırsatı buldu. 2012 tarihli albümü Born To Be Free'den The Final Round'a klip çekti. Sverrir Kristjánsson yönetiminde, İzlanda denilince akla gelen doğada kendi dans pistini inşa eden Borko'nun klip sonundaki dansı görülmeye değer.

Yeni Şarkı: Warpaint - Love Is To Die

Aşk ne için?


Yakın bir zamanda İstanbul semalarında, Babylon'da canlı kanlı izleyeceğimiz Warpaint, yeni albüm için 2014'ün başını işaret etmişti. Grupla aynı ismi taşıyan albümün yapımcıları arasında Nigel Godrich de bulunuyor. İşte o albümden ilk şarkı ortaya çıktı. Aşkın ne için olduğunu sorguladıkları şarkı Love Is To Die hemen burada;

Ninni: Perfect Day


27 Ekim 2013, Pazar

"You're going to reap just what you sow..." R.I.P. Lou Reed!

İyi geceler.

                                          

Festival: IndieCity 2

Bir cumartesi gecesi, pek konsantre indie festivali

Sayısı her geçen gün artan (iyi ki) mini müzik festivallerinden bir diğeri IndieCity, bu sene ikinci kez gerçekleşiyor.

Tek geceye 12 perfomans sığdıracak olan IndieCity'de The Away Days, Men With a Plan, Da Poet, Milankundura gibi isimler var. 2 Kasım'da Peyote'de gerçekleşecek etkinlikte müziğin sesi saat 21:00 sularında açılıyor. Bir de festival ücretsiz.

Kısacası, oradayız.

Yeni Video: Washed Out - All I Know

Yazlık albüme yazlık klip

Ernest Greene'in chillwave ve dream-pop esintili projesi Washed Out'un ikinci albümü Paracosm, bu yılın en "yazlık" albümlerinden biriydi. Don't Give Up'tan sonra albümün ikinci klibi, All I Know için geldi. 2 gencin yollara düşüşünü anlatan ve bir nevi kısa film tadındaki video, "Yaz niye bitti" diye bunalımlara girmek için ideal:


Yeni Video: Paul McCartney - Queenie Eye


"Beatle" olmak böyle bir şey

16. albümü New ile yılın en güzel sürprizlerinden birini yapan Paul McCartney, albümünü taçlandırmaya devam ediyor. Hem de ne taçlandırmak! New'in ilk video klibi, prödüktörü Paul Epworth olan Queenie Eye'a ait ve sıkı durun: Klipte Johnny Depp, Meryl Streep, Jude Law, Kate Moss, Sean Penn, Tom Ford falan var. Hepsi hemen bir tık aşağıda;


Oradaydık: Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu

Hem güldük, hem ağladık

Boğaziçi Üniversitesi'nin 150.Yıl Etkinlikleri kaldığı yerden devam ediyor. Etkinlikler kapsamında gerçekleşen konserlerden biri de 24 Ekim Perşembe akşamı Albert Long Hall'da gerçekleşti. Türk Halk Müziği'nin ustaları Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu'nun sahnesi, bizleri 15. yüzyıldan günümüze uzanan harika bir zaman yolculuğuna çıkardı. Usta müzisyenler Yunus Emre'den, Pir Sultan Abdal'dan ve anonim halk ozanlarından derledikleri manileri sesleriyle taçlandırdı. Erkan Oğur eğlenceli olmayacaklarını iddia etse de türkülerin arasında mütevazi, sıcak ve espirili sohbetlerle konseri renklendirdi.

Saat 19:00'da salona girmeye başladık, yarım saat sonra da alkışlar içerisinde Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu yerlerini aldı. Sahnenin eksiği yok fazlası vardı; bir adet nota sehpası. Erkan Oğur: " Biz nota kullanmayı sevmiyoruz." diyerek ilk dakikadan dinleyicileri güldürdü ve sehpayı sahneden almalarını rica etti. Ve konser başlamadan önce uyardı:  "15. yüzyıldan başlayıp, bir zaman makinesi misali, 21. yüzyıla doğru hareket edeceğiz. Çok eğlenceli insanlar değiliz. En eğlenceli yanımız İsmail'in gözlükleri. Sizi çok sıkarsak eğer, 18. yüzyılda da inebilirsiniz.". İnen olmadı tabii, sıkılmak mümkün mü?


Keşke söyleseydiler dediğimiz bir çok türkü de oldu haliyle. İsmini ya da tellerden gelen ilk sesleri duyar duymaz derin bir of çektiğimiz türküler de dinledik. Konserin ortalarına doğru "Bülbülüm altın kafeste" dedi Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu. Yine eşlik edenlerden olduk.

Konserin planlanan son türküsü, İsmail Hakkı Demircioğlu'nun 2,5 yaşındaki kızı Zeynep için söylendi. Yalnız dinlemek değil, izlemek de büyüledi. Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu sazı adeta dokunmadan çalıyorlardı .

Setlist: 
Zahit bizi tan eyleme
Mağusa limanı
Bülbülüm altın kafeste
Eşref bey ağıtı
Divane aşık gibi dolaşırım yollarda
Hey zahit şaban
Dursun kaptan Batum'dan avare etti kalktı
Zeynebim


Türkü bittiği anda, iki üstat ayakta oldukça uzun bir süre alkışlandı. Onlar sahneden indi fakat salondan çıkan olmadı. Saz ustaları bir süre sonra yeniden sahnedeydi. Bu ilgiye mütevazı bir şekilde yanıt veren Erkan Oğur "Biz bunlara alışık değiliz." diyerek samimiyetini bir kez daha hissettirdi.

Ve son parça. Yine çok iyi bildiğiniz bir parça. Bu harikulade müzik ziyafetinin sonuna gelirken yine eşlik ediyorduk şarkıya. Veda etmeden önce şimdi eşlik etme sırası sizde.



Stream: Arcade Fire - Reflektor

Tam albüm, hemen burada...

Yayınlanma tarihi gelmeden internete sızan albümler arasında yerini alan Reflektor için planlar öne alındı. Black Orpheus filmi üzerine, albümdeki şarkıların sözlerini de içeren bir video ile albümün tamamı dinlenebilirlik kazandı. 85 dakikalık video daha uzun süreler burada kalır mı bilemeyiz ama dinlemek için siz de planlarınızda küçük değişilikler yapabilirsiniz.


Yeni Video: Arctic Monkeys - One For The Road

Jamie Cook'la tarım ve köy işleri

Bizler henüz yüksek promilli Why'd You Only Call Me When You're High? videosunu sindirememişken, Arctic Monkeys bu kez AM'in başka bir incisi One For The Road için yayınladıkları kliple karşımızda. Şarkıdan esinlenilerek tasarlanan deri montun görüntüsüyle başlayan video, pek sevimli Jamie Cook'un grubun akşamki konserine traktörle gitmesiyle devam ediyor. Taşrada Saint Laurent ceketiyle şarkı söyleyen Alex Turner'ı da unutmamak gerek tabii!

Taze Kan #6

Yerimizde duramadık!

En güzel, en güçlü, en taze kanları keşfetmenin mutluluğuyla yine döktürüyoruz!
Ortalığı, sağı, solu şöyle bir güzel taradık. Belki bir kalaşnikof etkisi değil ama müzik açısından yine dopdolu, yine gümbür gümbür:


 ☠ Nehzuil - Uness: Word You Love Me

Janrasını ''melez'' olarak tanımlayan Nehzuil'i biz de ilk etapta çözemedik. Ancak o kalbe dokunun soul müzik karşımıza çıkınca keşfetmenin haklı gururunu yaşadık. Soundcloud'da iki yıllık, Facebook'ta 20 günlük olan bu taze ismi şimdi de huzurlarınıza bırakıyoruz.




☠ The Internet Music - Feel Good

Sosyal medya ile araları hiç iyi olmayan topluluk The Internet Music'in ismiyle bu kadar çelişmesi kafa karıştırmıyor değil. Üstelik kendileri aslında taze kan değil ama taze kan çünkü daha önce dinlemediğine eminiz.



 Swearin'

Evlerinin garajında toplanan gençler, o  bildiğimiz gençlik filmlerine taş çıkartacak videosu ile ''Hey gidi gençlik!'' dedirtiyor. Post-punk, punk ve rock karmalı şarkıları ile grubun akıbeti hakkında güzel düşünecek, dinlerken yerinizde duramayacak; dans ederken söveceksiniz.



 Kerem Akdağ

Yerli Taze Kan'da bu ay Türkiye'nin en soulful adamı Kerem Akdağ'ı ağırlıyoruz. Sevgili Kerem Akdağ soul, hip-hop ve R&B'nin en güzide örneklerini soundcloud hesabında yayınlıyor. 25 Ekim'de Apparel Music'ten yayınlanacak A Good Play EP'si şimdiden merak ettiklerimiz arasında. Kerem Akdağ'ı severek takip ediyoruz, diyeceklerimiz bu kadar:



☠ BROODS

Bu ses bize Imogen Heap'i hatırlattı, size de hatırlatacak muhtemelen. Hatta bu hatırlatma işine London Grammar'ı da ekleyebiliriz. Ancak sadece kaslı kol ve taş gibi bacaktan ibaret olmayan BROODS güzel müzikleriyle alkışları hak etmeye hazırlanıyor.



☠ Rosie Lowe

Banks'e taş çıkaracak birisi geliyor. Şimdi sakin ve sessiz ilerleyen Rosie Lowe, 2 Aralık'ta bolca 90'lar alt yapılı yeni EP RightThing'i yayınlayacak. Kimse bilmeden siz koşun istedik.




Yeni Şarkı: M.I.A. - Y.A.L.A.

You Always Live Again


Şimdi çıkacak, yok yok önümüzdeki ay çıkacak diye diye iki sene geçen; en sonunda M.I.A.'nın yapımcı şirket Interscope'a "Artık şu albümü çıkarın yoksa internette dağıtmaya başlayacağım" tehdidinden sonra 5 Kasım olarak belirlenen Matangi'de mutlu sona kavuşmak üzereyiz. Albüme az bir vakit kala M.I.A. albümden bir yeni şarkıyla, Y.A.L.A. ile karşımıza çıkıyor. Drake'in Y.O.L.O.'suna karşılık niteliğinde şarkı için ise hiç beklemenize gerek yok;

Dizayn: Yeni Apple iPad Air

Teknoloji hafifliyor!

Kayıtsız kalamadığımız haberler serisinde bu hafta iPad'in en yeni dizaynı iPad Air konu başlığı oluyor. Düz ifadeyle ''hafifleyen'' iPad, verilere dayalı açıklamalarıyla teknoloji dünyasındaki yerini şöyle alıyor:

-9.7 inch Retina
-%20 daha ince
-%28 daha hafif
-yeniden dizaynıyla iOS 7 sürümlü
-64 bit desktop-class yapısı ile A7 chip
-Ultra hızlı Wi-Fi

Bu bilgilerin Apple tarafından iPad 4 ile karşılaştırmalı olarak verildiğini belirtelim. Gri ve gümüş renklerinin hali hazırda olduğu bu yeni tasarımlar 1 Kasım itibariyle satışa sunulacak.




Yeni Şarkı: Arcade Fire - Afterlife

Arcade Fire'a durmak yok...

James Murphy ile çalıştıkları yeni albümleri Reflektor'ü çıkartmaya hazırlanan Arcade Fire için zaman yeni şarkıları tanıtma zamanı. Albümden Afterlife ise 1959 yapımı Orfeu Negro filminden parçalar üzerinde şarkının sözlerini gördüğümüz videosuyla bu süreçten üzerine düşeni alıyor.

Yeni Şarkı: Lady Gaga - Do What U Want (feat. R. Kelly)


Artpop için gün sayarken...

Lady Gaga, yeni albümü Artpop'un çıkış tarihi yaklaştıkça eteğindeki taşları bir bir döküyor. Serinin son halkası, R. Kelly destekli Do What U Want. Tabi konu R. Kelly olunca, şarkıdaki R&B etkisi de kendini hissettiriyor. Şimdilik şarkının kendisinden çok kapağı konuşulsa da, yakında bol bol duyacağımız kesin.


Şahsi görüşüm, şarkının Applause'dan ve iTunes Festival'da söylediği çoğu şarkıdan iyi olduğu yönünde. Lakin, Gaga'nın son halleri o kadar sinir bozucu ki, ağır bir fanı olan beni bile kendisinden soğutmayı başardı. (Bilmeyenleri kendisinin son bombaları için Twitter hesabına alalım) Albümden dünyanın en iyi albümlerinden biriymiş gibi bahsetmesi de cabası. Duyduğumuz şarkılara göre Artpop, hiç de bahsedildiği gibi "devrim niteliğinde" durmuyor. Evet, şarkılar güzel, kapak güzel, ama "Tüm zamanların en iyi pop albümlerinden" gibi ifadeler gerçekten fazla iddialı. Albüm çıkınca umarım bu laflarımı yutarım, ama şimdilik vaziyet bu.

Artpop'un söylendiği gibi bir Thriller veya bir Ray of Light olup olmadığını, 8 Kasım'da göreceğiz.

Bu vesileyle Applause'u da bir kez daha analım:


Yeni Video: Azealia Banks - ATM Jam

Bildiğimiz gibi...

Bu sene dokunduğu şarkıya can veren Pharrell'ın Azealia Banks'e konuk olduğu şarkı ATM Jam, video sahibi oldu. Kliplerindeki mimik ve jestlerin abartılı kullanılması geleneğini bu klipte de sürdüren Azealia, ayrıca bu klipte hayatın renklerini de olduğu gibi beğenmemiş olacak ki renkler üzerinde oynamadan edememiş.

Karşınızda Rony Alwin yönetiminde ATM Jam;

(Off The Record): Vol. XXXIV



1. Morrissey'in henüz yayınlanan otobiyografisi Autobiography kendisi tarafından seslendiriliyor olsaydı nasıl olurdu diye merak edecek olursanız hayal gücünüzü çok zorlamayın, yapılmışı var.


2. Lady Gaga yarın yayınlanacak yeni şarkısı Do What You Want'un resmi görselini yayınladı. Tanımlamak için tek bir kelime seçecek olsaydık bu "çiçekli" olmazdı.


3. Kafanızı nereye çevirseniz Arcade Fire göreceğiniz o döneme sonunda resmi olarak girdik. Kaçmaya çalışmanın faydası yok, keyfini çıkarmak çok daha mantıklı. Kendilerinden bu pazar gününe düşen bir konser haberi. Grup geçtiğimiz gün izleyicilerin resmi (takım elbise ve uzun gece elbiseleri) giymesinin zorunlu tutulduğu, sahte sahne şakası yaptıkları ve geceyi "Daha fazla şarkı çalmayacağız ama dans müziği çalacağız ve aşağıda dans edeceğiz. İsterseniz bize katılın" diyerek bitirdikleri bir performans sergiledi. Ve orada değildik.

4. Tatil bitti.


*Görsel: New Order - Power, Corruption and Lies
.

Ninni: Life Round Here

19 Ekim 2013, Cumartesi

Kontrolü kaybettiğin günler olur; tadını çıkar!

İyi geceler.



Yeni Sezon: GIRLS

Girls konuşacağımız günler kapıda!

İkinci sezonu nerede bıraktık? Neler yaşandı? Üçüncü sezonda bizi neler bekliyor?

Lena Dunham, bir video ile tüm soruları yanıtlıyor. Karakterler kendi hikayelerinden ipuçları dağıtırken Lena Dunham'da yeni sezonu şöyle bir toparlıyor ve bunu kamera arkası görüntüleriyle süslüyor.

Ocak 2014'de yeni sezonun ilk bölümüyle HBO'da yayınlanacak GIRLS için şimdilik soğukkanlılığı elden bırakmıyoruz. Karakterler ile neredeyse aynı frekansta ilerleyen hayatlarımız için ''GIRLS'E SADECE 2 AY KALDI!'' naraları atmak ise tarafımızdan istemsiz olarak gerçekleşiyor.


''Kamera arkasında çok eğleniyorlardı.'' başlıklı video:


Yeni Video: Atoms For Peace - Before Your Very Eyes

Thom Yorke vadilerinde dolaşırken...

Thom Yorke'un Feta Kuti dinleyip kendimizden geçtiğimiz zamanların ürünü olarak betimlediği, Atoms For Peace'in ilk ve şimdilik tek albümü Amok'tan Before Your Very Eyes videosuna kavuştu. Buyrun, Thom Yorke vadilerinde bir tura çıkın;

Featuring: Karen O

a.k.a. Yeah Yeah Yeahs'in bir incisi.

Sayısız kere kulaklarımıza cenneti yaşatan Yeah Yeah Yeahs şarkılarına ses veren Karen O, bu sefer o sesini gruptan ayrı tutuyor ve başkalarının yardımına koşuyor.

Bu sese güvenenlerin başında David Lynch geliyor, Crazy Clown Time albümünün açılışı Karen O'ya emanet;



Robert Plant'ın yerini Karen O, gitarların yerini ise Trent Reznor dolduruyor;



Tek başına anlam ifade etmeyen sesler Karen O ile buluşunca anlam kazanıyor;



Karen O, ağır rap'e de kucağını açıyor, N.A.S.A.'ye konuk oluyor;



Güzel bir şarkı yapmak için ihtiyacınız olan şeyler listesi yaparken Karen O'yu listenin üst sıralarına almanın faydaları;

Gravity: Uzayda Yuvarlanırken

Bir uzay filmi

Şimdi olay bir kere uzayda geçiyor. Adı Gravity, izledik, gitme iştahınızı artıracak bir şeyler yazmak gerektiğini düşündük.

Film hakkında spoiler verecek değilim. Bahsedeceğimiz filmde 2 tane, 1 tanesi de opsiyonel olmak üzere sadece 3 adet oyuncu var. "Yani öyle yıldızlar geçidi falan da değil" diyecek oldum, yıldız da çok var. Malum uzay filmi. George Clooney ve Sandra Bullock filmde görüp görebileceğimiz tek yeryüzlü* kardeşlerimiz. Oyunculukları çok göz önüne çıkmasa da eleştirecek halimiz yok. Ekmeklerini bundan kazanıyorlar, hakkını da veriyorlar. 

Filmin ilginç yanı böylesine bir uzay filminin bilim kurgu olmaması. Tamamen olası durumlar üzerine işleyen bir hikaye. Hani bugünden sonraya teknolojiyle katmanlanarak bir bakış açısıyla çekilmiş bir film değil. Belki düşünenler olmuştur yer çekimini ne denli kanıksadığımızı, sözüm size bu filmi sinemada izleyin. Yönetmen Alfonso Cuaron çok başarılı olduğunu benim gibi sinema erbabı olmayan birine dahi çok net anlatmış. Yani diyor ki: "Bu benim ustalık eserim". Sizin de başınızın dönmesine filme katılmanıza yardımcı olmak için elinden geleni yapmış. 


Görsel açıdan film tümüyle deneyimleme üzerine kurulu. Zaten 3D efektlerle karşılaştığımda zevkten dört köşe oldum ben. Siz de olursunuz. Diyeceğim o ki, 3D olayını da bu denli verimli kullanan bir filme rastlamamıştım, malum bir tip yapıtların öncüsü Avatar ile kıyaslarsak yeni bir çağın başlangıcı gibi. İşte deneyimleme dedik; uzay sessizliği, sonsuzluğu ve karanlığı gibi belli başlı olguları filmde yaşamanız mümkün ancak sinema ortamı olması gerek. Aksi takdirde sonunda "Bu nasıl filmdi ya!!!111"  dediğiniz bir film izlemiş olursunuz. Ben de burada yalancı durumuna düşerim, hiç böyle şeyler de yaşayalım istemem doğrusu. 

Bir filmi iki defa izlemek zordur bazı insanlar için fakat bu film bir belgesel veya bir yolculuk olarak değerlendirildiğinde oldukça haz verici bir yapıt. Balık burcu olanlar varsa, duygusallığında etkisiyle, kendilerini karakterlerle bütünleştirip bu deneyimleme durumunu daha yüksek frekanslarda yaşayabilirler. Bir de, kendi gözlüğünüzü götürün bir de ona para vermeyin derim ben.

* Yeryüzlü: Ankaragüçlü, Zeytinburunlu gibi kullanılır.

Remix: Sigur Ros - Rafstraumur (Cyril Hahn)

Sigur Ros'a yakışanlarda bu hafta:

Sigur Ros şarkılarını remixlemek yürek ister. Her şarkısının remix'i playlist'de durduğu gibi durmaz. Ancak Sigur Ros'un son albümü Kveikur'un üvey evladı Rafstraumur eğlencelidir, gülümsetir, neşelidir. Cyril Hahn ise bunu fırsat bilip şarkıyı remix'liyor. Sanatlı videosuyla illuminatiye hizmet eden Cyrill Hahn, bu remix ile iyi iş çıkarmış; belirtmeden geçmiyoruz:



Teaser: Arcade Fire - Afterlife


Albüm çıkana kadar durmak yok

Arcade Fire ay sonu çıkacak yeni albümleri Reflektor'daki her şarkıyı tek tek tanıtmaya kararlı.

Dün yayınlanan teaser'da Haiti sokakları, sokaklara dökülmüş insanlar, megafonlar, polis arabaları ve grubun yeni parçalarından Afterlife'ın küçücük bir bölümü mevcut.

Cover: Wolf Alice - Roar


Wolf Alice- İngiliz kükremesi

Katy Perry'nin şarkıları sizin için fazla mı pop? Niye sürekli çığlık attığını anlayamıyor musunuz? O zaman sizi buraya alalım.

Kuzey Londralı dörtlü Wolf Alice, kibar İngiliz müziğini sevenler için stüdyoya girmiş, Katy Perry'nin güçlü kuvvetli Roar'una oldukça soft yeni bir soluk getirmiş. Çok da iyi yapmışlar! Bu arada, Ellie Roswell ve arkadaşları geçtiğimiz hafta Blush adlı ilk EP'lerini çıkardı, hatırlatmış olalım. Kendilerini daha yakından tanımak isteyeniniz varsa şuradan hemen başlasın.




Ninni: Lullaby

13 Ekim 2013, Pazar 

Gecenin karanlığı başka.
Kaybettiklerini daha net gösteriyor.

İyi geceler.



Top 10: Justin Timberlake


Zamanı gelmişti

Justin Timberlake için 2013'ün en çok konuşulan müzik adamı desek yanlış olmaz. Yılın başlarında Jay-Z destekli Suit & Tie ile ortalığı salladıktan sonra müthiş bir tanıtım sürecine giren JT, Mart ayında The 20/20 Experience isimli albümünü çıkardı. Tam 7 (7, yazıyla yedi) yıl aradan sonra çıkardığı bu albümle kendisini neden bu kadar özlediğimizi bir kez daha anlamış olduk. İçinde bir tane bile boş şarkı bulunmayan bu pop-R&B başyapıtı, 2013'ün en sağlam albümlerinden biriydi kesinlikle. Şimdi ise hem Filmekimi'nde de gösterilen Inside Llewyn Davis filmi, hem de bu yıl çıkardığı 2. albüm olan The 20/20 Experience 2 of 2 ile adından söz ettiriyor kendisi. Hal böyle olunca, JT için bir top 10 listesi hazırlamanın tam sırası olduğunu düşündük.

Ufak Not: 'N SYNC şarkılarına yer vermedik, yoksa liste içinden çıkılamaz bir hal alacaktı.

10- True Blood:
The 20/20 Experience 2 of 2 biraz hayal kırıklığı yarattı, kabul ediyoruz; ama True Blood gibi bağrımıza bastığımız şarkılar da olmadı değil. Tam tamına 9 buçuk dakikalık bu güzide eser, bir nevi Michael Jackson tribute'u.



9- Let the Groove Get In:
Yerinde durabilene aşk olsun.


8- LoveStoned/I Think She Knows Interlude:
Başıyla kopturan, sonuyla ağlatan.


7- Rock Your Body:
Justin'e 'N SYNC döneminden kalma nefretlerini sürdürenlerin bile kayıtsız kalamadığı şarkı.


6- Don't Hold the Wall:
Justin'in bu yılki 25 şarkılık maratonunun en bir harika, en bir kusursuz parçası. Hele 4:20'den sonrası...


5- What Goes Around...Comes Around:
Özellikle Scarlett Johansson'li klibiyle hatırladığımız şarkı, 2000'ler dendiğinde ilk akla gelenlerden.


4- SexyBack:
"Nakaratını ezbere bilmeyenleri dövüyorlarmış" diye duymuştuk en son.


3- Like I Love You:
Klibiyle pek çok genç kızımızı "Bizde niye yok?" diye depresyona sokan şarkı, 2003'te Grammy'ye aday olmuştu. Biz en çok sonunu seviyoruz.


2- My Love:
Bizce Timberlake'i "popun yeni kralı" yapan şarkı budur. Timbaland'in de adeta kendini aştığı My Love'ı Pitchfork, 2006'nın en iyi şarkısı seçmişti. Belki de haklılardı.


1- Cry Me A River:
Başka ne olabilirdi ki? Timberlake'in solo kariyerini başlatan bu şarkı hala eskimedi, 25 yıl sonra da, 50 yıl sonra da eskimeyecek. Evet iddialıyız, ama siz de hak veriyorsunuz, biliyoruz.



(Off The Record): Vol. XXXIII



1. Pazar gününe kaçırdığı mükemmel anlardan bir diğeriyle başlamak isteyenler için, Jay Z ve Chris Martin aynı sahneden söylüyor:

 

2. Bayram tatili çürümesi için ihtiyaç duyduğunuz şeyi henüz bulamadıysanız, Clicking Bad'i önerebiliriz. 

3. Arcade Fire'ın yeni albümüne adım adım yaklaşıyor, her adımda yeni bir şeyle karşılaşıyoruz. Grup en son Awful Sound isimli parçaları için bir teaser yayınladı.


4. Thom Yorke'tan sonra David Byrne de streaming sitelerine yüklendi. Streaming sisteminin, bir zamanlar büyük şirketlerin tekelindeki müzik endüstrisine benzer bir sistem doğurduğu ve yeni grupların var olmasını imkansız kıldığı yönündeki eleştiriler her geçen gün artıyor. Bu mevzu daha da ısınacak, söylemedi demeyin.

5. Miley Cyrus'un attığı her adım çok büyük kınamalarla karşılaşırken, Rihanna'nın neredeyse pornografik videosunun hiç kimsede şaşkınlıklık yaratmamasını gözlerimizden kaçmadı. Bir haftadır bekliyoruz, tık yok. Anladık ki Amerika'da beyaz bir kız olarak doğmak da zor.


*Görsel: Crosses - EP 1
.

Cover: Ceyl'an Ertem - Düşmedim Daha

"Cadı Avı" na hazır mısınız?

Şarkıları söylerken adeta yaşayan, deli dolu Ceyl'an Ertem yepyeni bir proje girişiminde. Kolları sıvayıp Türkiye'deki kadın şarkıcı/müzisyen/ozan'ların şarkılarını yeniden yorumlamaya başlamış. Her hafta yeni bir kadın sanatçıyla da samimi, sevimli röportajlar yaparak burada yayınlıyor. Yaptığı bu tatlı işi de projenin isminden anlayacağımız üzere "Cadı Avı"na benzetiyor.

Proje kapsamında cover'ladığı bu güzel şarkıyı daha güzel bir hafta sonu için sizlerin dinletisine sunmak istedik.

"Umay Umay benim sığınağımdı, odamda en çok çalan kadınlardandı. Bu yeniden yorum O'na saygıyla, sevgiyle. "



Ninni: Don't Give Up

11 Ekim 2013 Cuma

Yakala yakalayabildiğin yerden geceyi; tüm renkleriyle.

İyi geceler.



Yeni Video: Cut Copy - Free Your Mind

Bi' vampir değil!

Cut Copy'nin 5 Kasım'da çıkacak olan yeni albümü Free Your Mind, sükse yapıyor, sükseden öldürüyor. Albümle aynı ismi kardeş misali paylaşan Free Your Mind, Christopher Hill yönetmenliğinde videolandı.

Süksenin sebebini de açalım: Videonun baş rolünde True Blood'un beyazlar içerisinde cayır cayır yanan Eric'i oynadı. Yani Alexander Skarsgard. Yoruma gerek olmadığını düşünüp Alexander dolu sahneler ile siz hayranlarını baş başa bırakıyoruz:


Remix: David Bowie - Love is Lost (James Murphy Remix)


Devlerin buluşması

David Bowie'nin 10 yıl aradan sonra çıkardığı The Next Day albümü, bizce bu yılın en başarılı işlerinden biriydi. Geçtiğimiz günlerde albümün 10 yeni şarkı içeren bir expanded edition'ı duyurulduğunda yerimizde duramadık tabi. Bu 10 yeni şarkı içinde en çok dikkatimizi çeken ise Love is Lost isimli güzide şarkının James Murphy yapımı remixi oldu. LCD Soundsystem'i dağıttığından beri içimiz buruk bir şekilde takip ettiğimiz Murphy'nin remixi, şarkıya adeta boyut atlatmış. Kendinizi kulaklarınızdan bal damlarken bulmanız muhtemel, bizden söylemesi.

Hem Bowie'nin, hem de Murphy'nin Arcade Fire ile yeni albümleri Reflektor için çalıştıklarını da hatırlatalım.



Şarkının orijinal hali için şöyle buyurun:


Yeni Albüm: Broken Bells - After the Disco

Diskodan sonra?

The Shins'ten tanıdığımız James Mercer'le dokunduğu her şeyi altına dönüştüren Danger Mouse'un aile projesi Broken Bells'in ikinci albümü hazır!

2010'da çıkardıkları albümle kulaklarımızın pasını bir güzel silen ikiliden bir süre haber alamamıştık. Hal böyle olunca yayınladıkları 1 dakikalık teaser bile bizi heyecanlandırmaya yetti. Teaser'da duyduğumuz şarkı, 80'ler etkileşimli ve elektronik altyapısıyla albümün adını haklı çıkarıyor. Yeni albüm After the Disco için şimdilik Ocak 2014'ü beklemek gerekiyor.

O zaman önce teaser'a bir göz atalım, sonra da ilk albümden pek bir sevdiğimiz The Ghost Inside'ı yeniden hatırlayalım:






Yeni Video: Camera Obscura - Troublemaker

Seksenler series, episode zero!

Ellerini kollarını 80'lere bulayan ve başka katkı maddesi kullanmayan Camera Obscura, son albümleri Desire Lines'ın parçalarını videolamaya başladı. Troublemaker parçası için gelen videonun yönetmenliğini Blair Young ve David Dunbar üstleniyor.

80'lerin İngiliz bilimkurgu şovlarının Troublemaker için yeniden düzenlendiği video nostalji yaşatmıyor değil. Buyrun:



Yeni Video: AlunaGeorge - Best Be Believing

Aluna çıldırdı, çıldırttı!

AlunaGeorge o çok dinlediğimiz Body Music albümünü yeni videoları ile süslemeye devam ediyor. Taze video, albümün ağır toplarından Best Be Believing'e hazırlandı. One Flew Over  the Cuckoo's Nest filmini bildiniz mi? Filmdeki Jack Nicholson'ı alın yerine dans eden, çıldıran Aluna'yı koyun! İşte size Best Be Believing için hazırlanmış yepyeni ve bembeyaz AlunaGeorge videosu!

Ayrıca tüm video klip boyunca sevgili George'u bekledik ancak klibin sonunda Aluna'ya teşhisi koyduğu gibi kaçtı.



Ninni: Mreyte Ya Mreyte


6 Ekim 2013, Pazar

Bir huzursuzluk vardı, gökyüzüne baktı.
Bulutlar da senin kadar yalnız.


İyi gece.



Guillermo del Toro'dan Simpsons Jeneriği!

Cadılar Bayramı özel couch gag!

Ekim ayının bir diğer  klasiği Cadılar Bayramı  ve gün geçmiyor ki yeni bir parodi, şarkı ve benzeri yapıtlar karşımıza çıkmasın. Ancak dört gözle beklenen Guillermo Del Toro yönetmenliğindeki Cadılar Bayramı - Simpsons jeneriğine kayıtsız kalmak imkansız oluyor.

Zira her seferinde olduğu gibi bu senede konu, Treehouse of HorrorGuillermo del Toro'nun hazırlayıp yönettiği Treehouse Of Horrors Special Halloween, tanrısından zombisine, vampirinden canavarına ''Bi dakika şimdi nooldu?''  dedirtebilir. Sadece couch gag ile yetinmeyip tüm jeneriğin yönetmenliğini üstlenen Guillermo del Toro, klasik jeneriği kendi filmleriyle bir araya getiriyor. Pan's Labyrinth ve Hellboy ilk göze çarpanlar olsa da jeneriğin başındaki Pacific Rim detayı, jenerik ikinci sefer izlendiğinde kendini gösteriyor.

Yani bu özel bölümü defalarca izleyeceğinize eminiz çünkü tek seferde her şeyi yakalamak neredeyse imkansız. Her bir ayrıntısıyla çeşitli ünlem ifadelerini art arda sıralayabilme rekorunu da kırabilirsiniz.



Stream: Four Tet - Beautiful Rewind

Sızanlarda bu hafta: 



Beautiful Rewind temmuz ayından beri beklenen albümler arasındaki asaletini koruyordu. Kieran Hebden'ın bol ''no!''lu tweetinden sonra merakın daha da arttığı yeni albüm Beautiful Rewind gün itibariyle Four Tet'in soundcloud hesabından yayınlandı. Ancak yapılan açıklamaya göre albüm sınırlı süre zarfında soundcloud'da olacak. Yani Hebden'ın twitter'ını takip etmek gerekiyor.

Ve beklenen albümün dinlemeye ''Hazır ol!'da beklenen playlist'i:

Gong
Parallel jalebi
Our Navigation
Ba teaches yoga
Kool FM
Crush
Buchla
Aerial
Ever never
Unicorn
Your Body Feels




Ninni: Le Vent Nous Portera

02 Ekim 2013 Çarşamba

Bu gece rüyasıyla yetinelim. Kendisini canlı görmeyi yarın akşama bırakalım.

İyi geceler.

Yeni Video: Anna Calvi - Sing To Me

Bizden eli boş dönmüyor.

2011 yılında Mercury'e 2012 yılında da Brit Ödülleri'ne aday gösterildikten sonra ne yazık ki oralardan eli boş dönen İngiliz Anna Calvi'yi Avaz Avaz'dan eli boş göndermiyoruz. Grup, 7 Ekim'de yayınlamaya hazırlandığı ikinci albümü One Breath'den Sing To Me'nin video klibi ile karşımızda;

Ekim Takvimi: JAZZ

Saxophone Fest!

Aslında aylardan saksafon. Takvime bi' göz atın hak vereceksiniz. 

Geçtiğimz ay başlayan ve line-up ihtişamıyla gözleri kamaştıran 23. Akbank Caz Festivali'i 12 Ekim'e kadar İstanbul'un taşını toprağını caza doyuruyor olacak. Caz Festivali bitiminde tadı damakta bırakan o konserlere yenileri, akternatif sahnenin dört bir köşesinden eklenecek. Ve İstanbul'a gelen her isim caz ile yakından uzaktan akraba olduklarını Asmalı Mescit'ten Şişhane'ye tüm dinleyicilerine bildirecek. Ustalarından dinleyeceğimiz saksafon, bu ay İstanbul'da daha da çok konuşulacak. Bize düşen görev de keyifle dinlemek olacak.

Jazz dolu bir Ekim ayı diliyoruz. İyi eğlenceler.


1 Ekim
Ghetto // Çöl Azizleri - Deden
Sabancı Gösteri Merkezi // Teoman
Babylon // Kurt Rosenwinkel Solo
 

2 Ekim
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Güntaç Özdemir
garajistanbul // The Lost Fingers
Peyote // Golden Horn - Mispis
Akbank Sanat // Testimoni (Martin Fondse & Eric Vloeimans)
Babylon // Nicholas Payton XXX 

3 Ekim 
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Frapan
Jolly Joker // Pilli Bebek
Bronx Pi // Yüzyüzeyken Konuşuruz
Babylon // Sophie Hunger
garajstanbul // Chinese Man


4 Ekim
Peyote // Korhan Futacı ve Kara Orkestra
Jolly Joker // Hayko Cepkin
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Koray Candemir
KadıköySahne // Kurban
garajistanbul // Selçuk Balcı
Bronx Pi // Peyk
Ghetto // Büyük Ev Ablukada
Harbiye Açıkhava Tiyatrosu // Vodafone Freezone: Şebnem Ferah
Babylon // Tortured Soul
Salon IKSV // Moddi


5 Ekim 
Bronx Pi // Zakkum (Albüm Lansman Konseri)
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Vega
Propaganda //  Housekeeper presents: Chopstick - Johnjon
Salon IKSV // Moddi
Babylon Lounge // Davulun Sesi: Sotu the Traveller, Sine - Noise, Kiraz, Dalt Wisney 
Babylon // Submotion Orchestra
Akbank Sanat // Helge Lien Trio
Ghetto // Ebony Bones
Lütfi Kırdar Anadolu Auditorium  //
18:00  Mulatu Astatke with guests: Hüsnü Şenlendirici - Mısırlı Ahmet
21:00 Hypnotic Brass Ensemble featuring Yasiin Bey (aka Mos Def) & MF DOOM  



6 Ekim (Filmekimi Son Gün)
Babylon // Weed
Lütfi Kırdar Auditorium // Harriet Tubman featuring Cassandra Wilson present ''Black Sun''
Salon IKSV // Yasmine Hamdan


8 Ekim
Babylon // Circus, Cinema and Sphagetti - Sexmob plays Fellini: The Music of Nina Rota
Salon IKSV // In the Country
Jolly Joker // Boğaziçi Grupları Sahnede: RockStore - Sükut - Kırk'iki - Avaz Avaz

9 Ekim
Peyote // Despite Everything - Alergic - Foton Kuşağı
Jolly Joker // Orphaned Land
Babylon // İlhan Erşahin's İstanbul Sessions

10 Ekim
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Kung - Fu
Jolly Joker // Orphaned Land
Salon IKSV // Mor Kabasi
Ghetto // İstanbul  Industrial Fest 2013
Lütfi Kırdar Auditorium // Borusan Filarmoni Orkestrası Açılış Konseri
Babylon // Rova Plus Presents: No favorites! (for Lawrence Butch Morris)



11 Ekim
Peyote // Don Vito - Daikiri - Haossaa
KadıköySahne // Bülent Ortaçgil
Salon IKSV // Mor Kabasi
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Yasemin Mori - Koray Candemir
Babylon // Oldies but Goldies

12 Ekim (23. Akbank Caz Festivali Son Gün)
Jolly Joker // Cem Adrian
KadıköySahne // Ogün Şanslısoy
Ghetto // Sattas

14 Ekim 
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Vera

15 Ekim
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Korhan Futacı ve Kara Orkestra

16 Ekim
KadıköySahne // Sattas
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Ceyl'an Ertem - Cadı Avı

18 Ekim
Peyote // Balina - Chopstick Suicide
Jolly Joker // Yüksek Sadakat
Ghetto // Ghetto the Party - burusvilis
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Mert Tünay - Koray Candemir 

19 Ekim
Peyote // Hedonutopia - Eskiz
Babylon // Four In The Pocket
Bronx Pi // Baba Zula

20 Ekim (13.İstanbul Bienali Son Gün)

22 Ekim 
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Bulutsuzluk Özlemi
Salon IKSV // Christian Scott


23 Ekim
Jolly Joker // Ogün Şanlısoy
Salon IKSV // Snarky Puppy



24 Ekim
Sabancı Gösteri Merkezi // Cereyanlı - Alp Ersönmez
Babylon // Iyeoka


25 Ekim
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Koray Candemir
KadıköySahne // Mabel Matiz
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Pinhani
Salon IKSV // Replikas
Babylon Lounge // Chill'n Roll Night Club: Palmbomen
Babylon // Emancipator


26 Ekim

Bronx Pi // Flört
KadıköySahne // Hayko Cepkin
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Aylin Aslım
Ghetto // Ayhan Sicimoğlu & Friends
Babylon Lounge // İstanbul Soul Nights
Babylon // Red Bull Music Academy Nights: Charles Bradley & His Extraordinaries



28 Ekim
KadıköySahne // Yasemin Mori

30 Ekim
Beyoğlu Hayal Kahvesi // Ceyl'an Ertem - Sezen AksuTribute
Babylon // Wire




*23.Akbank Caz Festivali programına ait etkinlikler kırmızı ile belirtilmiştir.


 

Popular Posts